tiistai 22. helmikuuta 2011

Grande finale, loppuraportti

Yhteinen projekti auttoi ymmärtämään paremmin joitain kurssilla käsiteltyjä teemoja. Luennoilla harjoituksissa sai vain pintaraapaisun siihen sovellukseen, jota kulloinkin kokeiltiin. Henkilökohtainen kurssiblogi oli myös hyvä väline harjoitella joitain asioita paremmin. Joskus tarkempi ohjeistus olisi ehkä ollut tarpeen. Lisäohjeita olisi voinut antaa esimerkiksi siitä, kuinka paljon blogin lopullisen muodon pitää palvella lukijaa ja kuinka paljon toisaalta näyttää sitä, paljonko kukin ryhmän jäsen on siihen panostanut.

Olisin kannattanut päivitysten tekoa eri muotoisina eri museoista (esim. yksi päivitys ainoastaan kuvina, pari tekstipäivitystä sekä yksi tekstillä ja kuvaesityksellä.). Tähän ei kuitenkaan ryhdytty, koska silloin kaikkien ryhmäläisten kädenjälki ei olisi näkynyt. Nyt tekstiä on kuitenkin paljon kaikissa päivityksissä ja kuviakin on runsaasti. Tämä ei välttämättä palvele blogin lukijaa parhaalla mahdollisella tavalla, jos päivityksiä vain silmäilee - kuten Internetissä on tapana. Sinänsä projektissa pystyi keskittymään olennaiseen, eikä strukturoidumpaa työskentelyä oikeastaan kaivannut: luentomateriaalia pystyi soveltamaan mukavasti näinkin.

Luennot ja harjoitukset tukivat osittain projektityöskentelyä. Jotkut aihealueet (ConfluenceWiki, sosiaaliset kirjanmerkit) olivat projektityön kannalta tarpeettomia, koska niitä ei varsinaisen projektin teossa tarvittu. Toisaalta tarkoitus ei ehkä ollutkaan soveltaa työssä aivan kaikkea luennoilla käsiteltyä. Tekijänoikeusasioiden sivuaminen ja kertominen siitä, mitä blogiin voi liittää, oli hyödyllistä.

Päädyimme kokoamaan blogin aineksia yhteen Google Docs -palvelussa, kun se oli ensin luennoilla havaittu käteväksi välineeksi muokata tekstejä reaaliajassa. Automaattitallennus ja kommenttien lisääminen olivat myös syitä sille, miksi valitsimme Docsin. Kuvankäsittelyohjelmatkin olisivat periaatteessa voineet tulla tarpeeseen, mutta nyt niitä ei taidettu käyttää. Yritimme luentojen pohjalta kiinnittää huomiota siihen, että blogin luettavuus olisi mahdollisimman hyvä ja että se olisi riittävän selkeä. Samaan aikaan tarkoitus oli tehdä blogista visuaalisesti jotenkin teemaan liittyvä. Tässä onnistuimme suhteellisen hyvin, kun valitsimme pohjaksi vanhahtavan kartan näköisen ulkoasumallin. Myös käytettävyysasioita tuli mietittyä, kuten yllä itse asiassa jo tapahtuikin.

ps. Projektityönä tehty blogi on valmis, ja se löytyy täältä: http://www.museoloki.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti